Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Danmarks justitieminister förklara varför det är svårt att enbart stänga den problemtyngda gatan Pusher street i Christiania. Foto: EBU

Beslut om att stänga Pusher street

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste dödsskjutningen i Christiania i Köpenhamn vill boende få ett definitivt slut på knarkhandeln – genom att stänga Pusher Street.

Nu vädjar självstyret till politikerna om att de måste agera.

– Vi är bara vanliga människor som försöker leva vanliga liv, och vi vill leva de liven utan våld, säger en talesperson för Christiania till DR.

Beslutet fattades av Christianias självstyre på ett stormöte på söndagskvällen.

Enligt talespersonen Hulda Mader är det första gången som ett enat Christiania meddelar att man vill stänga gatan.

– Det är ett stort steg och det har inte varit ett lätt beslut. Men det var en väldigt stor majoritet på stormötet som var för, säger hon till Ritzau.

”Bara vanliga människor”

Självstyret betonar att de inte själva har befogenhet att besluta om en definitiv stängning, utan att makten i slutändan ligger i politikernas händer.

– Vi är bara vanliga människor som försöker leva vanliga liv, och vi vill leva de liven utan våld. Och den insikt vi har kommit fram till idag är att Pusher Street kommer att behöva stänga på grund av våldet i samband med den illegala haschhandeln, säger talespersonen Risenga Manghezi till DR.

Ökning av kriminella gäng

Det var på lördagskvällen som två maskerade män öppnade eld på Pusher Street. En man i 30-årsåldern, som enligt polisen är känd i kriminella mc-kretsar, dödades och fyra andra personer skadades.

Pusher Street är känd för sin öppna narkotikahandel. På senare tid har kriminella gäng uppträtt alltmer hårdfört på området enligt polisen och polisinsatserna kräver stora resurser.

Christianiaborna har länge velat ha bort både drogerna och gängen.

Tidigare i augusti spärrade de boende av runt Pusher Street i vad de själva beskriver som ”ett hopp om att befria platsen från de kriminella gängens tyranni”.

Sedan tidigare finns visst politiskt stöd för en permanent stängning. Köpenhamns socialdemokratiska borgmästare, Sophie Hæstorp Andersen, anser att den enda lösningen på våldet och brottsligheten på Pusher Street är att stänga gatan helt och hållet.

Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard menar att det krävs en större förändring av Christiania för att bryta gängens makt- och våldsmonopol. Hör honom i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.