Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ovanligt tomt på skolgården på Östergårdsskolan i Skurup. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

150 elever hemma efter magsjukeutbrott på skola i Skurup

Uppdaterad
Publicerad

På fredagsmorgonen var det bara ungefär hälften av eleverna på Östergårdsskolan i Skurup, som dök upp vid skoldagens start. Enligt skolans rektor har cirka 150 elever sjukanmält sig på fredagen. Hur många av dem som är hemma på grund av sjukdom eller av oro för att insjukna, är fortfarande oklart.

– Idag är det lugnt på skolan. Vi har gjort en storstädning och sanering av skolan nu på morgonen. Halva skolan är hemma. Några är hemma för att de är sjuka, några för att de är oroliga över att de ska bli smittade, säger Åsa Kildén, rektor på Östergårdsskolan.

Rektorn har gett samtliga elever lov att sjukanmäla sig om de vill, och har även bett dem mejla orsaken till varför de stannat hemma. Exakt hur många som är sjuka på fredagen, kommer skolan inte att veta förrän de sammanställt mejlsvaren.

– De barn som är i skolan idag, undervisar vi i sammanslagna klasser, säger Åsa Kildén, till SVT Nyheter Skåne.

Troligen inte vattnet

Skurups kommuns miljöenhet har gjort en bred provtagning på skolan och de har gjort tester på både livsmedel och vatten samt på personal och personer som insjuknat.

– Tyvärr har vi inga provsvar ännu. De tidigaste svaren kan komma i morgon bitti. Förhoppningsvis kan vi ha alla svar klara till på måndag, säger Sara Bjerke, miljöinspektör på Skurups kommun.

I nuläget finns det inget som tyder på att det skulle kunna vara vattnet som orsakat magsjukan som bröt ut i veckan bland elever och personal på skolan.

– De åtgärder som vi redan vidtagit är framför allt extra rengöring av skolan för att stoppa eventuell smittspridning, säger miljöinspektör Sara Bjerke.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skurup

Mer i ämnet