Cirkusens bil var när att köra på både en aktivist och SVT:s reporter. Foto: SVT

Cirkusarbetare nära köra på aktivist – dramatik vid manifestation

Uppdaterad
Publicerad

Djurrättsaktivister protesterade utanför Cirkus Olympia i Hässleholm under lördagen. Helt plötsligt höll en av dem på att bli överkörd – av en cirkusarbetare.

Ett tiotal djurrättsaktivister, några av dem maskerade, stod med plakat och banderoller utanför entrén till cirkusen i Hässleholm. Då var en bil nära att köra på en av dem.

Körde vid entrén

SVT:s reporter blev vittne till hur bilen strök längs demonstrationen på gräsplanen vid entrén till Cirkus Olympia i Hässleholm på lördagseftermiddagen.

En av aktivisterna befann sig en bit ifrån övriga demonstranter efter att ha pratat med SVT:s reporter. Hon var då mycket nära att bli påkörd.

– Är ni helt dumma i huvudet, skriker kvinnan till föraren.

Också SVT:s reporter höll på att drabbas.

– Jag uppmanade henne att akta sig. Hon var bara decimetrar från att bli påkörd. Jag var själv tvungen att hoppa undan, säger Ylva Esping, reporter på SVT Nyheter Skåne.

Bilen gled sedan runt hörnet på området och SVT:s team följde efter. En man lämnade bilen och smet  in på cirkusområdet.

Det uppstod en katt- och råttalek bland vagnar och tält när SVT:s team försökte få tag i mannen och prata med honom, men han försvann på på cirkusområdet.

”Olycklig händelse”

Senare under kvällen ringer SVT cirkusdirektören Niklas Bengtsson.

– Det var en olycklig händelse.  Han gjorde det inte med vilja. Vi skulle aldrig göra något sådant, säger han.

Han räcker över luren till en cirkusarbetare som inte vill uppge sitt namn, men hävdar att han höll en distans på två meter till aktivisterna när han körde bil förbi dem.

– Hon sprang framför bilen. Jag var på väg till arbetsplatsen. Det var inte meningen, säger cirkusarbetaren.

Efter incidenten vid cirkusen kom polisen dit och såg till att demonstranterna flyttade sig en bit bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.