Janne Näsström vid Akademien för cirkuskonstens bevarande i Sverige. Foto: Ylva Esping

Cirkus under press från djurrättsaktivister

Uppdaterad
Publicerad

Svensk cirkus utsätts för upprepade protester från djurrättsaktivister och har sedan 2012 förlorat större delen av sin publik. Nu hoppas Cirkusakademien på bättre tider och presenterar en rapport om förhållandena på landets cirkusar.

– Förra året jagade de oss med blåslampa. De vrålade, hotade och spraymålade vagnar, säger Janne Näsström vid Akademien för cirkuskonstens bevarande i Sverige.

Han pratar om aktivisternas demonstrationer mot Cirkus Olympia, en av Sverige tre kvarvarande cirkusar som under lördagskvällen uppträder i Hässleholm.

Sedan 2012 har den traditionella cirkusbranschen förlorat 80 procent av sin omsättning i Sverige. Publiken har minskat från 500 000 besökare per år till 150 000.

Vilda djur förbjudna

Janne Näsström menar att tidigare förhållanden på enstaka cirkusar har blivit ett effektivt propagandaverktyg för djurrättsaktivister.

– Elefanter och sjölejon har inte uppträtt på cirkusar i Sverige sedan 2013. Andra vilda djur har varit förbjudna sedan 60-talet, säger Janne Näsström.

Felaktiga föreställningar

I en rapport beskriver Cirkusakademien hur felaktiga föreställningar har fortsatt att florera även bland politiker, om att cirkusar drar omkring i Sverige med elefanter.

Rapporten är också en genomgång av tidigare missförhållanden vid landets cirkusar.

Djurrättsaktivisternas kampanj har påverkat cirkusbranschen. Brazil Jack har helt slutat ha djur och profilerat sig som en djurfri cirkus. Cirkus Olympia har bara hästar och hundar på årets turné.

Men även det upprör djurrättsaktivisterna. På lördagen demonstrerar ett tiotal inför kvällens föreställning i Hässleholm.

Varför tycker ni det är fel att ha hundar och hästar på cirkus?

De blir utnyttjade och har inte själva valt att uppträda på cirkus, säger Rebecca Hansson, talesperson för demonstranterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.