Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allt från toalettstolar till spettekakor: Se ett ihopplock av kommunernas kreativa sätt att påminna om det behöriga coronaavståndet. Bilden är ett montage. Foto: SVT

Sju falafelrullar och en epatraktor – coronakurs med Region Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Hur många epatraktorers avstånd krävs i Örkelljunga och hur många glador bör man ha mellan sig i Tomelilla för att vara rätt ute i coronatider? Regiondirektör Alf Jönsson, reder ut.

– Håll i, håll ut, håll avstånd! är ett mantra som regiondirektör Alf Jönsson, upprepar på Region Skånes presskonferenser.

För att minska smittspridningen uppmanas vi att hålla avstånd. En rekommendation som har gett upphov till nyordet coronaavstånd. Men vad är egentligen ett lagom coronaavstånd? Två meter är det enkla svaret, men det finns betydligt mer målande sätt att beskriva det.

Surfingbrädor, falafelrullar och toalettstolar är några av de måttenheter som Skånes kommuner använder för att illustrera coronaavståndet två meter. Foto: TT bild: Sergi Reboredo, Larry Crowe, Rickard Nilsson

Med Region Skåne som påhejare har nu flera skånska kommuner hittat sitt eget sätt att beskriva det livsviktiga måttet. Malmö Stad måttar (på Region Skånes initiativ) sina två coronameter med sju falafelrullar, Bromölla med tre toalettstolar och Örkelljunga med en EPA-traktor – på bredden. Fantasin flödar när de skånska kommunerna ska beskriva de två viktiga distanshållningsmetrarna.

Se klippet ovan där Alf Jönsson guidar i coronaavstånd i olika kommuner.

Har du ett eget förslag på coronaavstånd? Maila till skane@svt.se

Därför pratar Alf Jönsson om ”den svenska tigern”

Tidigare i vår lanserade Region Skåne en kampanj för att bromsa smittspridningen av coronaviruset som de kallade ”En svensk tvättbjörn”. Kampanjbilden föreställde en blå-gul-randig tvättbjörn omgiven av tvållödder. Då Beredskapsmuseet, som äger upphovsrätten till ”En svensk tiger” protesterade, så tvingades Region Skåne att lägga ner kampanjen. Det är därför Alf Jönsson hänvisar till ”den svenska tigern” i klippet.

De olika kommunernas mått på coronaavstånd

Bromölla: tre toalettstolar​

Båstad: tre tennisracket

Helsingborg: 15 bullar med bulle

Hässleholm: fem fladdermöss

Höganäs: tre uppställda surfbrädor​

Hörby: en cancangunga

Höör: två kvarnstenar​

Klippan: tolv kungsfiskare

Lomma: två solstolar

Malmö: sju falafelrullar (på Region Skånes initiativ)

Måkläppen i Vellinge: en knubbsälshane

Perstorp: två rediga tjädertuppar

Tomelilla: två glador​

Skurup: en strandmadrass

Svedala: åtta tegelstenar

Örkelljunga: en epatraktor på bredden​

Östra Göinge: två göingegetter ​

... och Region Skåne: två ålar, fem spettkakor eller tjugo toarullar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.