Foto: Niels Christian Vilmann/Pelle Rink/TT

Läkarlarm om dansk coronaökning: ”Vi är mycket oroliga”

Uppdaterad
Publicerad

I 83 av Danmarks 98 kommuner har nya infektionsfall dykt upp de senaste veckorna och nu slår läkarna larm.

Under söndagen registrerades 147 nya fall av coronavirusinfektion i landet och antalet inlagda patienter på sjukhus med covid-19 ökade med 11 till totalt 27 personer, enligt danska TV2.

– Vi är mycket oroliga nu när vi ser att antalet infektioner ökar igen i Danmark och att det finns fler inlagda patienter, säger Anette Holm, överläkare vid Institutionen för klinisk mikrobiologi vid Odense universitetssjukhus.

Vill ha direktiv

Hon menar att hälso- och sjukvårdsmyndigheterna bör komma med råd och vägledning om den nuvarande situationen, eftersom coronaviruset nu sprids snabbt i Danmark.

– Vi väntar med spänning på vad myndigheterna säger. Det är de som har en helhetsbild av vem som är smittad och hur de smittas. Samtidigt kan de ge krav och råd om hur man kan stoppa infektionen i Danmark, säger Anette Holm till TV2.

De nya fallen är främst yngre personer som har blivit smittade efter sommaren.

Danska regeringen införde på måndagseftermiddagen en rad restriktioner i 18 kommuner. Det gäller bland annat Köpenhamn och Odense. Högst 50 personer får samlas och kaféer och restauranger måste stänga vid midnatt.

I en tidigare version av texten förekom en felaktig uppgift om ökningen av antalet inlagda patienter. Detta är nu korrigerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.