Den amerikanske piloten och äventyraren Robert DeLaurentis på Malmö Airport i väntan på bättre väder över Nordpolen och ett amerikanskt TV-team. Foto: Johan Dernelius

Äventyrspilot fast på Sturup: ”Sverige ett av få alternativ”

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har ställt till det för amerikanske jordenruntflygaren Robert DeLaurentis. Nu befinner han sig i ofrivillig väntan på Sturups flygplats.

– Först fastnade jag i karantän i Spanien. När jag fick möjlighet att flyga vidare skulle jag egentligen till Frankrike och Tyskland men där var det totalstopp på grund av coronapandemin. Då var Sverige ett av få alternativ, berättar äventyrspiloten Robert DeLaurentis.

Det var inte planerat att den 53-årige amerikanske flygaren skulle mellanlanda på Sturups flygplats, men där har han passat på att få sitt plan servat av en annan äventyrlig flygare, Malmöpiloten Johan Wiklund. 

Flyger i fredens tecken

Robert DeLaurentis arbetade tidigare inom amerikanska marinen och säger att han flyger i fredens tecken till de två platser på jorden där han menar att det råder verklig fred, Nord- och Sydpolen. 

Trots att det inte var meningen att han skulle mellanlanda på Sturups flygplats uppskattar han ändå sin vistelse här.

Hoppas på bättre väder

– Det är härligt att ha kommit till Sverige. Just nu håller jag på att fundera ut hur jag ska komma till Nordpolen och hur jag ska kunna träffa ett amerikanskt TV-team som håller på att göra en dokumentärfilm om mina äventyr. I dessa coronatider är det stora problem att åka ut från USA och in i Europa. Sedan ska detta koordineras med att jag hoppas på varmare väder över Nordpolen, säger Robert DeLaurentis.

Som det ser ut just nu kommer han att flyga från antingen Abisko i norra Sverige, norra Norge eller Island. Landningen blir då någonstans i Alaska.

Hör Robert DeLaurentis berätta om utmaningarna med sin flygning i klippet ovan.

Flygplanet är döpt till ”Citizen of the World” och dekorerad med flaggor som man besökte innan corapandemin satte käppar i propellern. Foto: Johan Dernelius

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.