Coronanedskräpningen i naturen har blivit ett allt vanligare problem. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Coronanedskräpning ett växande problem

Publicerad

Det finns mycket coronaskräp i naturen: munskydd och plasthandskar som slängs på marken i skogar, parkeringsplatser och planteringar. Boende i Skanör och Falsterbo kräver nu att kommunen gör någonting åt nedskräpningen.

– Det är munskydd och plasthandskar som ligger ute i naturen och det känns tråkigt tycker jag. Det har varit väldigt mycket folk ute i naturen och de soptunnor som kommunen brukar ha på sommaren är inte ute nu på vinterhalvåret och det är lite synd, säger Kristina Berglund.

Utanför en mataffär i Skanör ligger det engångsmunskydd och plasthandskar på marken och i rabatterna, trots att det finns fasta soptunnor utanför entrén.

– I stadsparken i Falsterbo, vid busshållplatser och tågstationen ser det likadant ut, säger Kristina Berglund, som är ute på hundpromenad.

Alla delar inte bilden

Bilden delas inte av alla, det finns de som menar att många kanske skräpar ner av misstag.

– Det är väl någon som tappar kanske, jag har sett något som ligger men de är väl mer att det trillar ur en ficka. Sen ska det inte ligga i fickorna heller utan man ska tänka på att man ska byta och slänga det, säger Christina Callmer.

På Vellinge kommun menar de att det inte har kommit in några ärenden men att de också har sett att nedskräpningen ökar.

– Vi märker av det och de som är ute och plockar skräp i kommunen berättar att det har dykt upp en ny sorts skräp, säger Elisabeth Sundgren statsträdgårdsmästare.

Se mer i klippet ovan om hur invånarna ser på nedskräpningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.