Elisabeth Sundgren stadsträdgårdsmästare i Vellinge kommun

Kommunen svarar på nedskräpningen

Publicerad

Coronasoporna har blivit en allt vanligare syn i Vellingekommun.  Men i nuläget finns inga planer på att sätt upp fler soptunnor.

– Det är framförallt munskydd men även handskar, säger Elisabeth Sundgren statsträdgårdsmästare Vellinge kommun.

Till följd av Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att använda munskydd i exempelvis kollektivtrafiken eller vid trängsel har så har det blivit mer skräp på allmänna platser. Det är inte bara på tågstationer, busshållplatser och utanför affärerna som nedskräpningen har ökat utan också vid kommunens utegym.

– Vi har inte fått ett ökat antal felanmälningar, men vi märker att det har dykt upp en ny sorts skräp, säger Elisabeth Sundgren.

Inget utbrett problem

Många kommuninvånare har hört av sig till oss på SVT och menar att det behövs fler soptunnor, men det håller Vellinge kommun inte med om.

– Vi har ett gemensamt ansvar för det här och vi har också kunskapen om att skräp föder skräp, så har det hamnat på marken så vill vi gärna städa bort det för att det inte ska bli så att här är det okej att slänga skräp, säger Elisabeth Sundgren.

Vellinge kommun har heller inte vidtagit några extra skyddsåtgärder för de som städar på kommunens allmänna platser utan menar att de redan har ett tillräckligt skydd för att själva inte bli smittade av coronasoporna.

Se mer i klippet ovan om hur Vellinge kommun ser på nedskräpningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.