Foto: Johan Dernelius/SVT

Coronasmittan ur ett historiskt perspektiv

Publicerad

Coronapandemin påminner mer om Asiaten och Hongkonginfluensan än om Spanska sjukan. Den slutsatsen drar historieprofessorn Dick Harrison i Lund.

Dick Harrison är professor på Lunds universitet och har gett ut ett antal böcker i historia, med inriktning på medeltiden och modern historia.

SVT Nyheter träffade honom och ställde frågan om hur han tror att man kommer att se tillbaka på det som nu sker i samhället.

Hongkong och Asiaten

– Själva insjuknandeförloppet påminner om tidigare influensapandemier, men inte alls med samma dödlighet som till exempel under Spanska sjukan.

Spanska sjukan härjade 1918-20. Dick Harrison menar att coronautbrottet liknar de pandemiska influensorna Hongkong 1968 och Asiaten 1957.

Och jämförelser med digerdöden, längre tillbaka i tiden, är svåra att göra eftersom dödligheten var enormt utbredd i pestsmittade byar och städer. 

Uppblossande nationalism

Enligt Dick Harrison är staternas kraftfulla agerande speciellt för coronapandemin.

– Man går in med karantänregler, stänger skolor och arbetsplatser, säger Dick Harrison.

Också stängda gränser begränsar människors rörlighet. Dick Harrison tror att nationalismen kommer att ses som ett utmärkande drag vid en historisk tillbakablick.

– Detta visar dels på en uppblossande nationalism. Det visar också på en möjlighet att begränsa folks agerande och handlande, som i dagens individualistiska värld många av oss trodde var på väg bort, men nu kommer dessa tillbaka med kraft, säger Dick Harrison.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.