Finn Sture Madsen,chef för shoppinggallerian Frederiksberg Center i Köpenhamn, hoppas butikerna ska kunna öppna igen den 10 maj. Foto: TV2 Lorry

Coronastängda danska butiker hoppas på nyöppning: ”Alla står och stampar!”

Uppdaterad
Publicerad

Danska handlare drömmer om att rulla upp jalusierna igen. Med undantag för bland annat matavdelningar har köpcenter i hela Danmark hållit stängt sedan 18 mars, som ett led i regeringens tuffa restriktioner mot covid-19.

Nu pågår förhandlingar om en ”kontrollerad” återgång till normala öppettider från nästa söndag.

– Det är ingen tvekan om att alla står och stampar och vill komma igång igen. Vi hoppas det kan ske 10 maj men har inte fått något slutgiltigt besked, säger Finn Sture Madsen, chef för shoppinggallerian Frederiksberg Center i Köpenhamn, till danska TV2 Lorry.

Coronapandemin

Högertrafik gäller

Enligt honom är handeln väl förberedd, med skärpta rutiner för hygien och särskilda regler för bland annat högertrafik bland köpcenterbesökarna. En särskild kampanj under devisen ”God afstand er god stil” har tagits fram, det vill säga en uppmaning om att hålla rejält avstånd till andra kunder.

Se intervjun med Finn Sture Madsen i ett folktomt danskt köpcenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet