I samband med att danskarna börjar öppna samhället igen, vill myndigheterna införa covid-19-test av alla som arbetspendlar från utlandet till Danmark. Foto: Johan Nilsson/TT

Danmark vill coronatesta svensk vårdpersonal som pendlar

Uppdaterad
Publicerad

Så snart som det är praktiskt och tekniskt möjligt vill Danmark utföra covid-19-test på alla som jobbpendlar till landet. I första hand kommer vårdpersonal som bor utomlands och arbetar i Danmark, att testas.

I fredags presenterade den danska regeringen sju åtgärder som ska minska risken för att smitta kommer in utifrån. En av åtgärderna är att börja covid-19-testa inresande från utlandet till exempel svensk vårdpersonal som bor i Sverige och arbetar i Danmark.

Syftet med de planerade gränstesterna är att förebygga smittspridning bland särskilt sårbara grupper som till exempel boende på vårdhem.

Coronavirus i Skåne

– Ingen ska känna sig otrygg på sitt arbete. Därför har det också varit viktigt för mig att vi tar initiativ som fokuserar på arbetsmiljön. Vi hjälper gärna till från politiskt håll, men det är till syvende och sist verksamheterna som är ansvariga för att arbetsmiljön är säker, säger den danska arbetsmarknadsministern Peter Hummelgaard, i ett pressmeddelande.

Enligt det danska arbetsmarknadsdepartementet har Danmark fått bättre kontroll över covid-19-smittspridningen den senaste tiden och samhället har gradvis börjat öppna igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet