Sjuksköterskan Björn Steffensen berättar att han får runt 100 samtal dagligen som bara handlar om oron för coronaviruset. Foto: Andreas Irebring

Sjukvårdsupplysningen i Skåne nedringd om coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Oron för coronaviruset märks tydligt på sjukvårdsrådgivningen 1177 i Skåne. Och nu varnar chefsläkaren för att en del sjuka riskerar att bli utan den hjälp de behöver.

– Man har frågor om corona kring utbredning och smittor. Många samtal handlar bara om att söka information. Det innebär att de som har ett sjukdomstillstånd och behöver komma fram kanske inte gör det, säger chefläkaren Görel Nergelius.

Fördubbling av samtalen

Uppskattningsvis ringer dubbelt så många till sjukvårdsupplysningen just nu till följd av coronavirusets spridning i världen.

– Vi har fått samtal där de frågar om de vågar öppna ett paket som kommer från Kina, säger Görel Nergelius och tillägger:

– Om du har allmänna frågor och söker information, sök dig då till Folkhälsomyndighetens sidor. Om du ska ut och resa kan du vända dig till Utrikesdepartements reseinformation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.