Foto: Richard Lööf

Cykelfärjan till Dragör ställer in turerna

Uppdaterad
Publicerad

Cykelfärjan tvingas ställa in sina avgångar bara fem veckor efter att de startade. Orsaken är att svenska Transportstyrelsen endast godkänt tolv passagerare på båten, vilket är för få för att ekonomin ska gå runt.

Det var jubel när den danska cykelfärjan M/S Elephanten den första juni premiärseglade mellan Limhamn och Dragör. Detta 18 år efter att de klassiska färjorna Hamlet, Ofelia och Scania slutade att trafikera linjen. 36 passagerare och lika många cyklar skulle få plats på den ombyggda fiskebåten. Namnet har den fått efter ett kungligt besök på Christiansö utanför Bornholm. Båten fick rätt till att ha en utskuren symbol för Elefantorden på styrhytten. Det skulle bli servering av mat och dryck ombord.

Läs mer: Första turen för nya Dragörfärjan

– Den danska sjöfartsmyndigheten har gett tillstånd för 36 passagerare. Nu har den svenska motsvarigheten meddelat att vi bara får ha tolv passagerare och då klarar vi inte att hålla ekonomi i projektet, säger båtens ägare Rikke Stoltz.

Liknande myndigheter och olika besked

Enligt henne letar man efter en lösning och hon är väldigt oförstående till hur två liknande myndigheter kan ge så helt olika besked.

– Otroligt att två myndigheter kan krocka så. Vi trodde verkligen att allt var i ordning. Det var därför vi körde igång. Jag ser detta som en tillfällig paus och hoppas att alla kan samarbeta för att hitta en lösning. Det är lite som David mot Goliat i vårt projekt.

Nästa gång färjan kan gå beräknas vara till Limhamns Hamnfest i slutet av juli. Då ska intresset enligt Rikke Stoltz vara extra stort och att då kommer båten att gå oavsett vad som händer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer