Skulpturen Kretslopp på Östra kyrkogårdens minneslund i Malmö har monterats ner av kyrkan på grund av stölder. Foto: Svenska kyrkan

Plundrad skulptur togs ner av kyrkan – ”Känns otacksamt”

Uppdaterad
Publicerad

En skulptur i minneslunden på Östra kyrkogården har monterats ner av Svenska kyrkan. Bakgrunden är att delar av skulpturen över tid sågats bort bit för bit. Kyrkogårdsförvaltningen säger att beslutet är taget i samråd med konstnären.

– Eftersom det försvunnit koppar så tar vi för givet att det rör sig om stöld. Det är detaljer som försvunnit, säger Kent Zachhau på Malmö kyrkogårdsförvaltning.

– Det har varit olika försök att plocka bort saker, men att att man vid något eller några tillfällen kanske blivit störd. Men det har försvunnit delar vid ett par olika tillfällen som är polisanmälda, fortsätter han.

”Har inte informerat mig”

Kyrkogårdsförvaltningens Kent Zachhau säger att beslutet har skett i samråd med konstnären Fred Åberg, något skulptören inte riktigt håller med om.

– 17 december blev jag uppringd. Då hade det varit koppartjuvar där. Då sa de att de skulle flytta den. Jag förklarade att det inte bara går att flytta den utan att stadga upp ordentligt, säger Fred Åberg.

– Jag åkte dit och tittade, då hade någon varit där och sågat. Det var en fredag och det fanns inte mycket att göra.

Men du har inte fått veta att Kyrkoförvaltningen har monterat ner skulpturen?

– De har inte informerat mig. Sist jag hörde var att dom siktat på att behålla den.

”Väntar på en objektiv bedömning”

Men hur känner du inför det här nu då?

– Jag måste nog smälta det här. Jag är så trött på det hela, det känns otacksamt. Den är ju väldigt klen, den är inte bara att montera ner. Jag har lagt ner mycket jobb, men vill dom inte ha den så vill dom inte ha den, säger Fred Åberg.

– Jag vet inte om man ska låta koppartjuvar diktera vad som ska få finnas som offentlig utsmyckning.

Kyrkogårdförvaltningen har placerat en skylt i minneslunden som förklarar varför skulpturen är borttagen.

Kent Zachhau säger att målsättningen är att skulpturen Kretslopp ska komma tillbaka, men att man väntar på den utredning som pågår.

–  Vi måste säkerställa att det sker på ett korrekt sätt. Det är ju en försäkringsfråga och ett polisärende så vi väntar på en objektiv bedömning, men det är klart vi vill ha tillbaka skulpturen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer