– Kyrkans mark borde vara fredad, säger Lars Johansson, kyrkoherde i Svedala. Foto: Lisa Ovesen

Kopparföremål stjäls från kyrkogårdar

Publicerad

Under de senaste månaderna har ett 20-tal kopparföremål stulits från kyrkogårdar i Malmö. Kors och namnskyltar har bänts loss från gravar.
– De inte bara stjäl, de är vandaler också, konstaterar Lars Johansson, kyrkoherde i Svedala där flera stuprör nyligen har stulits från kapellet.

Koppartjuvar stjäl allt ifrån hela kyrkotak till brevlådor och stuprännor. I Malmö har inga tak försvunnit på ett par år, berättar kyrkogårdschef Sven-Erik Aspeklev. Däremot har han sedan slutet av sommaren märkt en ökning av antalet stölder av mindre kopparplåtar på kyrkans område.

– Hängrännor, fönsterbläck och dörrplåtar har försvunnit. Flera gravar har blivit av med namnskyltar och kors.

Bara skruvhålen återstår

På ett tiotal gravar syns tydligt var korsen i koppar har suttit under decennier, en ljus siluett finns kvar, men nu återstår bara skruvhålen. Några gravar har också blivit av med hela namnskyltar där alla familjenamnen stod ingraverade.

Fram tills för några veckor sen hängde också en informationstavla i koppar på en vägg vid ett av kapellen. Nu återstår bara en handfull skruvhål och flisor av sten på marken.

– Förskräckligt, sammanfattar Sven-Erik Aspeklev.

Stuprören har stulits från Svedala församling. Foto: Lisa Ovesen

Stuprören ersätts av plåtrör

I Svedala församling försvann delar av ett koppartak för ett år sen och har nu ersatts av ett vanligt plåttak. Nyligen upptäckte kyrkoherden Lars Johansson att kapellet plötsligt saknade stuprör.

– Bedrövligt, suckar han. Kyrkans mark borde vara fredad.

Även stuprören kommer nu att ersättas av plåtrör, berättar han.

– Så kanske vi klarar oss ifrån stölder sen.

”Alla ska kunna få vila i frid”

Även i Malmö ersätts stulen koppar numer ofta av vanlig plåt.

– Vi målar den grön så den ska se ut som ärgad koppar, förklarar kyrkogårdschefen Sven-Erik Aspeklev.

För de anhöriga är det upprivande att besöka en grav fylld av fula skruvhål kvar där det tidigare suttit namnskyltar och kors.

– Det är sörjande människor som kommer till kyrkogårdarna. Där ska alla kunna få vila i frid, sammanfattar kyrkoherden Lars Johansson.

Stölder har även skett i andra delar av Skåne och Blekinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer