Lungsjukdomen tbc var en fruktad dödsbringare under 1900-talets första hälft. Parallellerna är flera med vår tids coronapandemi. Foto: Arkiv/SVT

Då tuberkulos – nu covid

Publicerad

Båda är sin tids stora farsot och plåga, sjukdomarna tuberkulos och covid-19. Kraven på avstånd och isolering är desamma, liksom skräcken för vad en okontrollerad smittspridning ska föra med sig.

Åtminstone på så vis tycks historien gå igen, när tbc-sanatoriet på Orupshöjden nu satsar på att erbjuda rehab åt skånska coronaöverlevare. Det konstaterar eldsjälarna Göran Malmström och Kristina Dellholm i föreningen Orupsområdets vänner.

– Beröringspunkterna är flera, även om covid är ett virus och tbc en bakterie. Bägge är till exempel droppsmittor som sprids via luften, säger Göran Malmström, vars farfar en gång ledde det väldiga sanatoriebygget.

Se videon om Orupssanatoriets historia – och de märkliga beröringspunkterna mellan två fruktade lungsjukdomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.