21-årige John Hellberg är en av de första tillfrisknade covidpatienter som genomgår rehabilitering på Orup. Foto: Hans Larsson

John, 21, överlevde sex veckor i respirator

Publicerad

Orupssjukhuset utanför Höör blir för många friskförklarade covidpatienter första anhalt på resan tillbaka till vardagen.
21-årige John överlevde sex veckor i respirator och går nu i rehabilitering hos Orups specialister.

– Jag kunde lika gärna ha dött, så för mig är det bara uppåt just nu. Det kommer nog att ta ett år att komma tillbaka helt, men tillbaka ska jag, säger John Hellberg till SVT.

Trots många års erfarenhet kring rehabilitering efter bland annat stroke och hjärnskador innebär uppdraget med covidpatienter helt nya utmaningar, berättar Orups överläkare Hélène Pessah-Rasmussen.

– Det ena är förstås den begränsade kunskap vi alla har om sjukdomen. Det andra är kravet på distans. Har man till jobb att vårda och stötta känns det märkligt att inte kunna ta i en patient som behöver beröm eller tröst, säger hon.

Se videon om covidöverlevaren John och hans väg tillbaka via rehabvården på Orup.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer