Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Maria läsa ur sin dagbok från dagar innan knivattacken där hon höggs i halsen. Foto: SVT/Fredrik Svenningsson

Marias dagbok: ”Jag kan inte låta honom ta död på mig, jag måste hålla ut”

Uppdaterad
Publicerad

Veckorna innan Maria knivhöggs av sin ex-man kände hon en allt större rädsla för honom. Under äktenskapet hade hon blivit slagen och kontrollerad, men det var först efter att hon separerat som hon vågade polisanmäla honom och föra dagbok över det som hände. 

I maj 2022 väcktes Maria mitt i natten av att hennes ex-man tog sig in i hennes hem i Skanör. I sovrummet blev hon knivhuggen i halsen, och när hon lyckades fly ut till granntomten jagade han efter henne och högg henne ytterligare en gång.

När knivattacken skedde hade det gått åtta månader sedan hon börjat polisanmäla honom för olika hot- och våldsbrott. I polisförhör berättar hon hur hon känner sig alltmer rädd för honom och märker att hans beteende förändrats.

Våld i nära relation

Dömdes till fängelse

Trots det förhördes inte mannen innan knivattacken som nästan kostade henne livet – och för vilken mannen senare dömdes till 14 års fängelse för mordförsök.

Två veckor innan mordförsöket skriver Maria i sin dagbok: ”Jag brukar känna på mig när det är dags, och har den känslan nu.”

I klippet ovan får ni ta del av hennes dagar innan attacken.

SVT Nyheter Skåne har sökt ex-maken och hans advokat, men inte fått någon kommentar.

Fotnot: Maria heter egentligen något annat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Han har hållt på såhär i tio år. Vad är det för värld vi lever i? Var är skyddet?, frågar sig Molly, en av fyra kvinnor som anmält knivmannen. Se granskningen på 60 sekunder i klippet. Foto: SVT/Storyblocks

SVT Nyheter Skånes granskning om våld i nära relationer

I en serie publiceringar berättar SVT Nyheter Skåne om en man i 40-årsåldern som dömdes till 14 års fängelse för mordförsök efter att ha knivskurit sin före detta fru i Skanör. Vår granskning visar att mannen, innan knivdådet, polisanmäldes av flera kvinnor för bland annat våld, hot och våldtäkt. SVT har också kommit fram till att alla anmälningar lades ner i brist på bevis.

I en rapport från 2019 kom polisen och Åklagarmyndigheten fram till att endast 21 procent av alla anmälda relationsbrott gick till åtal.

Så kan du få hjälp när du, eller någon du känner, blir utsatt för våld i nära relation

  • Våld i en relation kan vara psykiskt, fysiskt och/eller sexuellt och kan förekomma i alla slags relationer – men det finns hjälp att få.
  • På 1177 Vårdguiden hittar du information och hjälp med hur du ska göra för att ta dig ur en våldsam relation, och för att må bättre. 
  • Där finns också många bra länkar beroende på vilken sorts stöd du behöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våld i nära relation

Mer i ämnet