Teaterföreställningen ”Malmö 45” spelas under helgen. Foto: SVT

2000-talets flyktingar ger röst åt flyktingar från 1945

Uppdaterad
Publicerad

År 1945 kom överlevare från koncentrationslägren till Malmö med de vita bussarna. Nu berättar dagens flyktingar deras historia i teaterföreställningen ”Malmö 45”.

– De har mycket gemensamt med flyktingarna som kom efter andra världskriget, konstaterar Cecilia Nkolina från Teater InterAkt.

När de vita bussarna rullade in i Malmö för 73 år sedan behövdes snabbt stora sovsalar. Många av flyktingarna inkvarterades därför på Malmö museum, vars pampiga riddarsal under en tid var fylld av sängar. Nu spelar Teater InterAkt sin föreställning i just dessa rum med skådespelare som alla själva är flyktingar.

De känner igen mycket i replikerna från 1945 års flyktingvåg, berättar Cecilia Nkolina.

– De har lämnat allt bakom sig, får starta om sina liv och allt är främmande för dem.

Nytt liv utan familjen

David Aiisadeh kom 2012 till Sverige och säger att han precis som 1945 års flyktingar får bygga ett nytt liv utan sin familj.

– Vår mammor är inte här, våra pappor är inte här. Allt är annorlunda, säger han.

De flesta medverkande skådespelarna flydde till Sverige hösten 2015 från Afghanistan och Irak. De kommer att medverka i ytterligare två föreställningar som på olika vis handlar om Malmö som mottagarstad.

Tre föreställningar

”Malmö 45” följs av föreställningen ”Malmö 70” med premiär den 17 maj. En föreställning i samarbete med Varvshistoriska föreningen som beskriver arbetskraftsinvandringen under 1960 och 70-talet där nästan alla började arbeta på Kockums.

Den tredje föreställningen ”Malmö 15” har premiär den 15 juni. Den görs i samarbete med Rörelsernas museum och Stadsarkivet och handlar om flyktingvågen till Malmö hösten 2015.

”Malmö 45” spelas under helgen på Malmö Muséer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.