Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I en utredning stod det klart att barnens kunskaper skiljde sig åt mellan de som gått på förskola och i pedagogisk omsorg. Foto: Tomas Oneborg/TT

Dagmammorna på väg att försvinna – massiv minskning senaste tio åren

Publicerad

Dagmammorna blir allt färre i landet och många kommuner har valt att lägga ner verksamheterna. Vid årsskiftet skärptes även kraven efter att en utredning konstaterat att kvalitetsskillnaden varit för stor jämfört med förskolan. 

År 2018 gjordes en utredning för att stärka kvaliteten och likvärdigheten inom pedagogisk omsorg. Utredarna kom fram till att det finns många välfungerande verksamheter, men att barn i flera fall är sämre förberedda för skolan än de som gått på förskola.

Efter utredningen beslutade politikerna att skärpa kraven. Det handlar bland annat om att en lämplighetsprövning ska göras av dem som vill bli dagmamma.

I klippet berättar Linda Eskilsson, före detta särskild utredare, om vad de kom fram till i utredningen om pedagogisk omsorg.

Allt färre dagmammor

Enligt statistik från Skolverket erbjöd 91 av landets 290 kommuner pedagogisk omsorg i kommunal regi år 2022. Därtill finns ett antal privata dagmammor. Kollar man bakåt på de senaste tio åren har dagmammorna minskat med närmre 70 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.