Ett långt reportage om Dallas liv med ungdomarna i Rosengård

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klippet innehåller historiska bilder från SVT-arkivet som skildrar Dallas och hans arbete med ungdomarna på Rosengårdskolan och boxningsklubben. Foto: SVT-arkiv

Dallas och hans långa kamp för ungdomarna i Rosengård

Publicerad

Dialy Mory Diabaté, som han kärleksfullt kallas för ”Pappa Dallas” i Rosengård, har haft en lång och betydelsefull resa med ungdomarna i området. Som en legendarisk boxningstränare och inspirerande person har han visat ett stort engagemang för både ungdomar och samhället i Rosengård, Malmö.

– Jag bråkar med dem, skäller ut dem och krama dem. De är det bästa som finns, säger Pappa Dallas om ungdomarna som han träffar på Rosengårdsskolan och boxningsklubben.

Dallas är en muslimsk tiobarnsfar som bodde över 30 år i Rosengård. Hans arbete som fritidsledare och boxningstränare har haft en betydande positiv inverkan på många unga människors liv i Rosengård.

– Utan far du kan leva, utan mor du kan leva, men utan hopp du kan aldrig leva, säger Dallas.

Prisats för sitt arbete

År 1973 började han arbeta på en fritidsgård i Rosengård, vilket blev starten på hans engagemang för utsatta ungdomar.

– Det är den finaste bukett som finns i Sverige, det är rosor av alla möjliga färger.

För detta arbete har han fått flera utmärkelser.

– Ett lands välgång och fall beror på ungdomarnas uppfostran. Och det är därför jag gör detta, säger Dallas när han står på scenen för att ta emot TV-sportens Sportspegelpris som ”Årets Fritidsledare” vid Svenska idrottsgalan 2003.

82 år gammal och bor på äldreboende

I dag är han 82 år gammal och bor på ett äldreboende i Trelleborg. Efter att ha drabbats av en stroke sitter han i rullstol och har förlorat talförmågan. Han får många besök från Rosengård.

Se mer i klippet ovan om Dallas och hans arbete med ungdomarna i Rosengård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.