Inrikesminister Mikael Damberg (S) rasar efter demonstrationerna i bland annat Malmö. Foto: TT

Damberg rasar: Total brist på respekt

Publicerad

Lördagens protester mot coronarestriktionerna upprör inrikesminister Mikael Damberg (S).

”Total brist på respekt gentemot all den vårdpersonal som fortfarande sliter i pandemin”, säger han.

Hundratals personer samlades i Stockholm, Göteborg och Malmö under lördagen för att demonstrera mot coronarestriktionerna.

Det blev på sina håll stora, trånga folksamlingar som polisen upprepade gånger försökte upplösa.

”Bryter mot lagen”

”Gårdagens demonstrationer visade en total brist på respekt gentemot all den vårdpersonal som fortfarande sliter i pandemin för att rädda liv, och även gentemot de tusentals medborgare som förlorat en nära anhörig eller som själva har insjuknat i covid-19”, säger inrikesminister Mikael Damberg i en skriftlig kommentar till TT.

Han konstaterar att arrangemangen bröt mot pandemilagen om att maximalt åtta personer får samlas på allmänna sammankomster.

”Dessa arrangemang bryter mot lagen, och polisen agerade riktigt och professionellt när dessa löstes upp. Det är en demokratisk rättighet att demonstrera, men alla bör vid det här laget veta att pandemirestriktionerna tillåter max åtta personer vid demonstrationer.”

”Måste ta ansvar”

”Skälen är också kända, det handlar i förlängningen om att rädda liv. Tiden för stora folksamlingar är inte här. Vi befinner oss i ett allvarligt läge där vi alla måste ta vårt ansvar”, säger Damberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.