Enligt kommissionen orsakades olyckan, som vållade stor materiell förödelse, av brister i kraftföretagets ledning, styrning och uppföljning av verksamheten. Trots varningssignaler tilläts vattennivån i kraftverksdammen stiga okontrollerat.
Vid dammbrottet tidigt på eftermiddagen den 7 november 2010 brast dammvallen och vattenmassorna, över en miljon kubikmeter, tog med sig en vägbro och delar av en väg.
Flera fastigheter fick också betydande skador men ingen människa kom till allvarlig skada.
Enligt Haverikommissionen hade dammen inspekterats i februari 2010 och då påpekades en rad svagheter. Men ägaren, Brittdedals Kraftproduktion AB, vidtog inga åtgärder.
Den 3 november kom en signal om fel i det likströmssystem som alla automatiska säkerhets- och skyddsfunktioner vid dammen och kraftverket är beroende av. Trots felsignalen åkte ingen från kraftföretaget ut till anläggningen för att på plats bedöma läget. I stället försökte man avhjälpa felet genom fjärrkontroll.
Den 6 november noterade en besökare vid kraftverket kraftiga vibrationer i anläggningen och vid lunchtid den 7 november slog några kanotister larm till SOS Alarm om att dammen kunde vara på väg att rämna. Men då var det för sent – medan samtalet till SOS pågick uppstod en spricka i dammvallen.
En polisutredning om dammolyckan pågår också.