Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många har reagerat och delat Daniel Byströms inlägg – något han inte alls förväntade sig. ”Det känns överväldigande”, säger Daniel. Foto: Bernard Mikulic

Daniel annonserar efter njure på Facebook: ”Hade räddat mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

I nästan 20 år har Malmöbon Daniel Byström vårdats för en ovanlig autoimmun njursjukdom. Hans mående blir allt mer kritiskt och behovet av en ny njure börjar bli akut. Nu vädjar han på Facebook efter en organdonator.

Att Daniel har en ovanlig blodgrupp (positiv 0) har gjort det svårare att hitta en donator. Trots att hans njurar knappt fungerar och behovet av en ny njure är akut så satt det långt inne att kasta ut frågan i sociala medier.

Till slut kände Daniel, som har en 10-månaders bebis hemma, att han inte har något att förlora.

– Det hade räddat livet på mig. Det skulle göra att jag kan leva ett normalt liv och känna mig fri. Det hade varit ovärderligt, säger Daniel Byström.

Livsuppehållande dialys

Hemma i lägenheten i Malmö fyller en hel hörna i rummet upp all den medicinska utrustning Daniel behöver dagligen.

Han gör dialys hemifrån 3-4 gånger om dagen, och utan den behandlingen hade Daniel inte kunnat leva. Varje behandling tar 40 minuter, så han är begränsad i sin vardag.

Många har hört av sig men än så länge har ingen haft rätt blodgrupp.

Vill sprida kunskap

Förutom att hitta en organdonator vill Daniel även genom sitt inlägg sprida kunskap om organdonation.

– Det finns ganska mycket okunskap kring att donera njurar och att leva med njursjukdomar. Om man donerar en njure kan man leva precis likadant som innan, om man är frisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.