Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överläkare Carin Wallquist ser gärna att regelverket för organdonationer ses över. Hör mer om det i klippet. Foto: SVT

Lagen sätter stopp för Daniels jakt på ny njure via sociala medier

Publicerad

Daniel Byström i Malmö har en autoimmun njursjukdom och behöver en ny njure för att överleva. För några veckor sedan annonserade han i sociala medier efter en organdonator – något som lagen sätter stopp för.

I transplantationslagen som reglerar levande transplantationer i Sverige står att endast en särskilt nära person eller släkting får donera till en person som behöver ett nytt organ.

Det betyder att det inte går att donera sin njure till en person man inte har en nära relation till.

– De som hört av sig och vill donera till Daniel får svaret att det är möjligt att vara anonym donator till ospecificerad patient. Man kan inte bestämma att ”jag vill ge min njure till Daniel”, säger Carin Wallquist, överläkare i njurmedicin vid Malmö universitetssjukhus.

Sociala medier har förändrat vänskaper

Sedan Daniel Byström postade sitt inlägg har ett 10-tal personer hört av sig och vill donera en njure, men enligt nuvarande lagstiftning går det inte ens att utreda om de kan vara en donator-match.

Överläkaren anser att regelverket borde ses över, eftersom sociala medier har förändrat hur vänskaper bildas.

– Det är 29 år sedan lagen skrevs och det har hänt mycket med hur vi umgås. Socialstyrelsen får jättegärna utreda lagen tycker vi inom professionen för att se om det går att anpassa det till dagens verklighet.

Förvånad över beskedet

Daniel Byström säger till SVT Nyheter Skåne att han är förvånad över beskedet, och tycker att det är svårt att förstå var gränsen går för att räknas som vän. Han tycker att lagen kring levande donation borde ses över.

Han säger att han är jättetacksam över de som kontaktat honom och vill donera och kommer kämpa för att komma vidare.

Överläkarens tips: Så kan du göra om du vill donera

Anmäl dig till donationsregistret via socialstyrelsens hemsida så att du kan donera dina organ om du skulle avlida.

Om du vill veta mer om att bli en anonym levande njurdonator – hör av dig till närmaste njurmottagning på ett sjukhus och prata med transplantationskunnig vårdpersonal om vad det innebär.

Stötta den ideella föreningen Mer organdonation – MOD – gå in på deras hemsida och se vad du kan hjälpa till med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.