Foto: Privat

Daniel – förste skåning att besegra Mount Everest

Publicerad

Natten till idag hände det äntligen – en skåning besegrade Mount Everest. Då nådde Daniel Åkerman och hans sherpa Tsering den allra högsta toppen.

När vi når Daniels pappa Lars Åkerman hemma i Fjälkinge så är han glad, stolt och lättad över att allt gått bra – även om faran inte är över än.

– När jag pratade med Daniel hade de tre, fyra timmars klättring genom isfallet framför sig. Det är väldigt farligt. Det är som rysk roulette, säger han.

Daniel Åkerman är ledare för expeditionen med fem klättrare och ett antal sherpor. Klockan sex igår begav han sig ut på den sista etappen mot toppen. Klockan två i natt var den besegrad.

– Daniel och hans sherpa var de enda som var uppe. De andra valde att låta bli eftersom de tyckte att vädret var för dåligt, berättar Lars Åkerman.

Fyra timmar senare var de två nere  i camp 4 och kunde vila lite innan klättringen nerför fortsatte.

– Jag pratade med honom även om förbindelsen över satellittelefonen var dålig. Det blåste så otroligt hårt att vinden kastade dem mot marken, säger Lars Åkerman.

Farlig klättring

Daniel Åkerman är född och uppvuxen i Helsingborg, men bor numera i San Fransisco. Han har också ett hus i Tosteberga, Fjälkinge. Han började klättra för fem år sedan. Första målet var att bestiga Kebnekaise tillsammans med brorsan. De var dock tvungna att vända på grund av snöstorm. Men Daniel fastnade för klättringen. Och nu är han alltså den förste skånske man som lett en expedition till Everest och dessutom nått toppen.

Att bestiga den här sortens berg är farligt. Mycket farligt. En i expeditionen har fått lämna med helikopter av medicinska skäl. Daniel berättade för sin pappa i telefon att det var mycket kallt under den sista klättringen och att han nu saknar känsel i fem tår. Vill det sig riktigt illa är de förfrusna och måste amputeras. Och farorna är alltså inte över – trots att vistelsen i den så kallade dödszonen är över. Lars Åkerman låter ändå lugn.

– I natt var det jobbigt innan vi fick veta att allt gått bra, säger han.

– Men Daniel är lugn och balanserad. Han är stark mentalt och han har förberett sig väldigt, väldigt noga inför det här.

Bruna bönor väntar

Nu ska Daniel först ta sig till baslägret och sen så småningom nerför berget. Efter några dagar i Katmandu ska han sen komma hem till Sverige.

– Det tar på kroppen att vara på så hög höjd. Daniel har gått ner 30 kg – från 85 till 55, säger Lars Åkerman.

– När han kommer hem ska han få så mycket bruna bönor och korv han vill ha. Han behöver äta upp sig igen.

Mount Everest

Visa

Mount Everest ligger i bergskedjan Himalaya och är 8848 meter högt.

Först upp på toppen var Sir Edmund Hillary och hans sherpa Tenzing Norgay 29 maj 1953.

Daniel Åkerman är alltså den förste skånske man som bestigit Mount Everest. Men det har varit en skånska där innan. 1999 nådde Renata Chlumska från Malmö toppen tillsammans med Göran Kropp.

En sherpa är en infödd följeslagare, guide och bärare som hjälper bergsbestigarna i Himalaya.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer