Foto: Privat

Daniell hyllas för sin räddningsinsats

Uppdaterad
Publicerad

Daniell Drottsäter var med sina barn på Löderups Strandbad när larmet kom om en drunkningsolycka. Med sig till stranden hade han sin paddelbräda. 

– Jag fick veta att två personer försvunnit under vattnet men jag kunde inte se någon, så jag tänkte att jag kunde paddla ut med brädan, berättar han.

Det var små vågor som gjorde det svårt att se men från brädan var det lättare.

– Jag såg något i vattnet som jag först trodde var tång men så såg jag ett par röda badbyxor.

Kallade på hjälp

Daniell kallade på hjälp och några från stranden hoppade i och simmade ut och tillsammans kunde de dra upp mannen på brädan och in till land. Då hade det anlänt räddningspersonal till stranden som kunde ta över.

– Det var mycket tankar – framförallt när jag såg honom. Men när jag väl satte igång så var det bara att ta sig från punkt A till B.

Förklarade för barnen

På stranden fanns också Daniells barn.

– Jag pratade med dem om det som hänt, säger han. 

Polisen och räddningstjänsten har berömt både honom och de andra som hjälpte till.

– Anledningen att jag vågade ge mig ut var att jag kände mig trygg på brädan, säger han men tillägger att det hade känts bättre om han hade vetat att mannen kommer att klara sig.

Lasarettet i Ystad meddelade under söndagseftermiddagen att mannen, som är i 85-årsåldern, vårdas för allvarliga skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.