Drunkningslarmet kallade polis och räddningstjänst till Lödderups Strandbad. Arkivbild från juli 2015. Foto: SVT

Man räddades ur vattnet av andra badgäster

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten kallades till Löderups Strandbad i Ystad kommun efter ett larm om drunkning under söndagseftermiddagen. När räddningstjänsten kom till platsen hade personerna kunnat räddas från vattnet av andra badgäster.

Lasarettet i Ystad meddelade under söndagseftermiddagen att mannen, som är i 85-årsåldern, vårdas för allvarliga skador.

Den skadade mannen och en kvinna badade tillsammans vid Löderups Strandbad i Ystad kommun när mannen plötsligt hamnar under ytan. I sina försök att hjälpa mannen hamnade även kvinnan i ett nödläge. Men hon kunde snabbt få hjälp av allmänheten som drog upp henne, skriver polisen på sin hemsida.

Andra personer drog med gemensamma krafter upp också mannen till land, innan polis och räddningspersonal kom till platsen. Han fördes sedan till sjukhus med ambulans. Mannens skadeläge var inledningsvis livshotande men vid 9-tiden på måndagsförmiddagen meddelade Region Skåne att mannen vårdas för allvarliga skador.

Kunde räddas tack vare surfarkille

Polisen och räddningstjänsten vill rikta beröm till de människor som hjälpte till att rädda livet på mannen och kvinnan. De vill även komma i kontakt med en ung man med någon typ av surfingbräda som var en stor anledning att personerna kunde räddas.

– De har gjort en fullkomligt heroisk insats. Helt fantastiskt! Att få upp en man ute i de vågorna som var där är inte det lättaste och killen med surfingbrädan var fullkomligt avgörande för att det skulle gå så bra som det gjorde, säger Magnus Fogelberg, yttre befäl på Skånes sydöstra räddningsförbund.

Andra badgäster filmade händelsen

Samtidigt skriver polisen på sin hemsida att andra badgäster filmade och fotograferade det professionella räddningsarbetet med sina mobiltelefoner.

”Noterbart var också att barn och ungdomar, i sällskap med vuxna, stod nära inpå händelseplatsen och tittade”, skriver polisen på sin hemsida.

Polisen ska också ha avvisat ett flertal personer i samband med detta och ställt upp polisfordon för att skapa ett fredat utrymme för den skadade mannen och räddningspersonalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.