Daniel Laguna, driftchef på Securitas i Malmö, ska leda gruppen av kommunala ordningsvakter i kvarteren kring Möllevångstorget. Foto: Hans Larsson/SVT

Han vill göra Möllan tryggare – nya ordningsvakter ska hjälpa polisen

Publicerad

Måndag blir första arbetsdag för Malmös nya kommunala ordningsvakter, tolv stycken till antalet. Till en kostnad av fem miljoner kronor årligen ska de försöka göra kvarteren kring Möllevångstorget tryggare.

-Det känns bra, vi har väntat länge på att få inleda detta uppdrag. Det är roligt att få prova på något nytt, säger Daniel Laguna, driftchef på säkerhetsföretaget Securitas.

Vakterna utvärderas av forskare

Kommunens säkerhetssamordnare Annika Arkenheim hoppas att Malmöborna ska uppskatta satsningen. Hon betonar att det rör sig om en försöksverksamhet, som ska följas och utvärderas av forskare på Malmö Universitet.

– Vår utgångspunkt är att Malmö är till för alla. Oavsett var och när du vill röra dig i centrala stan ska du kunna känna dig trygg. Därför väljer vi att satsa på detta, ger det inte önskad effekt får vi prova något annat, säger Annika Arkenheim.

Se Daniel Laguna om hur det ser på nya uppdraget i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.