Danska polisens kriminaltekniker i tornet på ubåten Nautilus vid den tekniska undersökningen som under söndagen genomförs på en industritomt i Nordhamnen i Köpenhamn dit farkosten transporterats (teknikerna fick hjälp av brandkårens stegbil för att komma ombord). Foto: Johan Nilsson/TT

Dansk polis: Ubåten har sänkts medvetet

Uppdaterad
Publicerad

Den tekniska undersökningen av ubåten är i stort sett klar och förväntas bli helt färdig under måndagen. Undersökningen bekräftar polisens bild av att ubåten sänkts med flit.

Den tekniska undersökningen har skett tillsammans med ubåtsexperter från det danska försvaret. Undersökningarna bekräftar att ubåten sänkts genom en medveten handling.

Teknikerna har också säkrat elektronik från ubåten som nu skickas för analys för att kunna säkerställa ubåtens rutt. Polisen uppger i ett pressmeddelande att analysen kommer att dröja.

Mordet på Kim Wall

Dansk polis har inlett en dialog med svensk polis för att få hjälp med att söka efter kvinnan i svenska vatten. Förfrågan har skett med anledning av de strömförhållanden som varit i Öresund och Kögebukten sedan i torsdags, då båten seglade från Köpenhamn.

LÄS MER: Vännen: ”Hon hade inte gått in i en situation som känts farlig”

Foto: TT/Tom Wall

Haft fler privatpersoner på ubåten

Under söndagskvällen fick polisen uppgifter om att ett vittne som arbetat på ett större skepp varit nära att krocka med ubåten i torsdags, i den sydligare delen av Öresund. Ubåten ska då ha varit på väg från Danmark till Sverige.

Polisen efterlyser fler uppgifter från personal ombord på de fartyg som seglat genom Öresund det aktuella dygnet då den skånska journalisten Kim Wall ska ha försvunnit.

Den tekniska undersökningen har också visat att Peter Madsen vid flera tidigare tillfällen har haft andra privatpersoner ombord på ubåten. Polisen är intresserad av att komma i kontakt med dessa personer.

LÄS MER: Kriminologen: Han har något att dölja

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet