Foto: SVT

Danmark bygger egen alptopp

Uppdaterad
Publicerad

En skidbacke mitt i centrala Köpenhamn. Det blir verklighet om två år när den nya avfalls- och energianläggningen, fem kilometer från Rådhusplatsen, toppas med en konstgjord slalombacke. 

Den gamla anläggningen utanför Köpenhamn började bli sliten och behövde rustas upp. Då bestämde sig de östdanska kommunerna för att inte bara satsa på en ny energianläggning, utan även bygga Köpenhamns högsta ”berg” med en slalombacke på toppen.

– Det är en sån idé man bara kan få i Danmark. Men omvänt ska det nog en svensk till att realisera den, säger svenska Patrik Gustavsson som bott i Danmark i 18 år och är projektledare. 

Kanske är det att överdriva att beskriva det som en alptopp. Men med 85 höjdmeter blir skidbacken onekligen en höjdpunkt i det annars ganska platta Danmark. Avfalls och energianläggningen kommer att kosta 4 miljarder danska kronor, skidbacken går på drygt 80 miljoner. För finansieringen står dels de fem kommunerna som äger avfalls- och energianläggningen och dels så har man fått donationer till skidanläggningen från privata fonder.

Varför gör man det här?

– Danmark är en jättestor skidnation, det tror man inte men det är mer än en halv miljon  danskar som åker skidor varje år. Men det vi gör är att vi åker utomland och det är ganska dyrt, så just nu är det lite en sport för de som har pengar. Det är synd, för det är ett fint sätt att vara ute i luften och naturen, säger Patrik Gustavsson.

– När man nu bygger en sådan här stor industrianläggning mitt inne i stan, varför då inte kunna använda den till mer än att bara bränna avfall?

Ingen avfallslukt

För de danskar som nu väljer att stryka resan till Vallåsen och istället spänna på skidorna på plastpisterna så finns det en svart, en blå och en grön pist. Den längsta är tänkt att bli knappt 400 meter. Undertill ska man kunna omvandla 560 000 ton avfall per år till energi, ovanpå ska det åkas skidor året runt på plastmaterial. Men enligt Patrik Gustavsson så kommer inte lukten från det energirika avfallet att påverka den som vill ha en utomhusupplevelse.

– Ingenjörerna har garanterat att det inte ska lukta, men det återstår väl att se... säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.