Vaccin mot apkoppor kommer i Danmark att erbjudas till män som har sex med män, om de har flera olika partners. Arkivbild. Foto: Anders Humlebo/TT

Danmark byter vaccinstrategi mot apkoppor

Uppdaterad
Publicerad

Fler danskar ska erbjudas vaccin mot apkoppor. Hittills har Danmark haft samma linje som Sverige, att bara erbjuda vaccin till dem som varit i nära kontakt med någon smittad. Men nu kommer även män som har sex med män, om de har flera olika partners, att erbjudas vaccin.

Det är denna grupp som bedöms löpa störst risk att smittas, enligt danska Sundhedsstyrelsen.

”Vi har dessvärre ett stigande antal smittade med apkoppor i Danmark. Vi vill mycket gärna trycka tillbaka smittan och skydda dem som löper störst risk”, säger Sundhedsstyrelsens vicedirektör Helene Probst i ett pressmeddelande.

Apkoppor smittar via nära fysisk kontakt och risken för att smittas är kopplad till många sexuella kontakter.

Hittills har 126 personer i Danmark konstaterats vara smittade med apkoppor sedan den 23 maj, då det första fallet upptäcktes.

I Sverige har drygt ett 70-tal fall av apkoppor bekräftats fram till mitten av juli i år, rapporterar Folkhälsomyndigheten.

Sundhedsstyrelsen räknar med att Danmarks nya vaccinationsstrategi kan börja tillämpas i slutet av veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer