Inledningsvis är det tänkt att det digitala coronapasset ska underlätta för affärsresenärer. Foto: Johan Nilsson/TT

Danmark inför coronapass

Uppdaterad
Publicerad

Ett digitalt coronapass som kan användas av personer som reser utomlands införs i Danmark, enligt Finansministeriet. Det kommer att vara klart om tre-fyra månader men redan i slutet av februari kan danskarna se sin vaccination på sajten sundhed.dk.

Det så kallade passet ska innehålla upplysningar om huruvida innehavaren har blivit vaccinerad mot covid-19. Tillförordnad finansminister Morten Bødskov (S) beskriver det som ett extra pass, som man kan ha i sin mobiltelefon.

Till en början kommer passet kunna användas för personer som reser utomlands, till exempel vid tjänsteresor. Men tanken är att det så småningom ska bli möjligt för vaccinerade danskar att gå på restauranger, konferenser, musikfestivaler och sportevenemang.

Coronapandemin

– Det handlar om att vi som land utnyttjar de teknologiska fördelar vi har. Vi kan bli bland de första i världen som har det och kan visa det för resten av världen, säger han.

Men en annan form av vaccinationsdokumentation ska vara möjligt att få redan i slutet av februari. Då ska det bli möjligt att se att man blivit färdigvaccinerad på en hemsida som drivs av den danska Sundhedsstyrelsen.

”Ljuset i slutet av tunneln”

Regeringen har tillsammans med näringslivsorganisationerna Dansk Erhverv, Dansk Industri och kultursektorn kommit överens om att det är en bra lösning för att gradvis öppna upp det danska samhället.

– Det är ljuset i slutet av tunneln, säger Brian Mikkelsen, chef för Dansk Erhverv, på en presskonferens.

När formerna är helt utarbetade ska regeringen och näringslivet diskutera hur det digitala passet ska kunna användas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet