De tidigare kraven på ytterligare testning efter inresa eller isolering i Danmark lyfts från och med 26 juni. Foto: Erik Johansen/TT

Danmark lättar på inresereglerna för svenskar

Uppdaterad
Publicerad

Midsommardagen kommer med goda nyheter för de svenskar som vill resa till Danmark i sommar. I dag öppnar Danmark gränsen mot Sverige. För att resa in i Danmark behöver svenskar från och med nu endast visa upp intyg på att man har antikroppar mot covid-19, eller ett färskt intyg på att man inte är smittad eller att man är färdigvaccinerad.

Sverige klassificeras från och med midsommardagen klockan 16 som ett ”grönt” land. Det innebär att de tidigare kraven på ytterligare testning efter inresa eller isolering i Danmark nu lyfts.

Är man varken färdigvaccinerad eller tidigare smittad av covid-19 så gäller fortfarande att man måste göra ett PCR-test som är max 72 timmar gammalt eller ett negativt antigentest som är max 48 timmar gammalt. Ett till test kan komma att göras vid ankomst i Danmark, detta test är gratis.

Då slopas testkraven

Har man antikroppar, det vill säga att man har haft covid-19 någon gång de senaste 180 dagarna, så är man välkommen att besöka Danmark utan testkrav. Här krävs handlingar som bevisar att man varit smittad.

Är man färdigvaccinerad mot covid-19 är så är man också välkommen in i landet utan testkrav. Den sista sprutan ska dock vara minst 14 dagar gammal och man kan behöva visa upp intyg eller handlingar från sin vårdgivare som visar att man är färdigvaccinerad.

Vaccinet måste vara godkänt av den europeiska smittskyddsmyndigheten EMA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.