Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: Philip Davali/TT

Danmark öppna för en regional lösning för Öresundsregionen

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen meddelades en överenskommelse om att öppna gränsen mellan Danmark och Norge, men Sverige är inte inkluderad i uppgörelsen. Däremot kan en lösning som gäller Öresundsregionen vara aktuell.

Anledningen till att Sverige inte får vara med är skillnaden mellan smittspridningen i Danmark och Sverige, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) på en presskonferens.

– Men vi har från den danska regeringens sida en stark önskan om att finna en lösning med vårt svenska grannland. Det kan till exempel vara en regional lösning med särskilt fokus på Öresundsregionen, säger Mette Frederiksen.

Malmö hoppas på snabb lösning

För kommunstyrelsens ordförande Katrin Jammeh Stjernfeldt (S) i Malmö var dagens besked väntat, men hon hoppas att det går att hitta en lösning där boende i Öresundsregionen tillåts resa åt båda håll över sundet.

– Vi är trots allt Nordens största arbetsmarknadsregion, så jag hoppas att våra regeringar hittar en snabb lösning på detta, säger hon.

Handelskammaren, som verkar för företagande i Sydsverige, var besvikna att Sverige inte var med i överenskommelsen som presenterades.

– Det här skadar samarbetet i Öresundsregionen. Det skadar tillväxten, integrationen och trovärdigheten. Förtroendet mellan Danmark och Sverige skadas också, säger Stephan Müchler, vd för Handelskammaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.