Danmark öppnar alltmer under sommaren. Islands Brygge i Köpenhamn erbjuder ”häng” även utomhus. Foto: Gunilla Fritze

Danmark öppnar för 100 personer inomhus

Uppdaterad
Publicerad

Redan i morgon kan upp till 100 personer samlas inomhus i Danmark.

I morgon, fredag, startar fotbolls-EM och Köpenhamn är en av värdstäderna för arrangemanget. Det är en händelse som ser ut som en tanke att taket för hur många som får samlas inomhus höjs till hundra personer.

– Den första juli tillåts 250 personer och besökstaket fasas ut helt den första augusti, säger Kristian Thulesen Dahl, ledare för Dansk Folkeparti skriver TT.

Danmark öppnar i sommar

-Jag är glad att en stor majoritet i folketinget nu har enats om en plan som betyder att alla restriktioner, med undantag för nattlivet och vissa arrangemang och utlandsresor, kommer att vara borta i september, säger justitieminister Nick Hækkerup (S).

De undantag han nämner handlar bland annat om arrangemang med över 2 000 deltagare.

I månadsskiftet augusti–september hävs nästan alla restriktioner i Danmark.

Slipper coronapass i höst

Den första oktober hävs också kravet att ha med sig det nya coronapass som Danmark redan infört och som ska komma i hela EU. ”Passet” visar en persons vaccinerings- och smittostatus.

Borgerliga partier vill slopa kravet på pass snabbare.

-Den linjen har vi inte majoritet för, måste vi konstatera. En lång rad röda partier tycker att coronapasset ska användas på många ställen som möjligt och så länge som möjligt, säger Sophie Løhde från högerpartiet Venstre kritiskt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer