Om läget försämras kan det bli aktuellt med att återinföra restriktioner, uppger hälsoministern. Foto: Erik Johansen/TT

Danmark öppnar helt – alla restriktioner slopas

Uppdaterad
Publicerad

Danmark öppnar inom kort sitt samhälle helt. Från och med den 10 september tas alla coronarestriktioner bort.

Fyra av fem danskar från tolv år och uppåt är färdigvaccinerade, vilket innebär att Danmark relativt sett har bland de högsta vaccinationssiffrorna i världen.

Det gör att den socialdemokratiska regeringen inte längre kategoriserar covid-19 som en ”samhällskritisk sjukdom” och från och med den 10 september slopas alla coronarestriktioner.

”Regeringen har lovat att inte hålla kvar på åtgärderna längre än det var nödvändigt och där är vi nu. Men även om vi det ser bra ut nu är vi inte ute ur epidemin ännu”, säger Heunicke.

Återinförs om försämring

Sedan tidigare var lättnader inplanerade från den 1 september och att exempelvis nattklubbar skulle kunna öppna igen om gästerna hade ett coronapass, men nu tas alla restriktioner bort helt och hållet.

Om läget försämras kan det bli aktuellt med att återinföra restriktioner, uppger hälsoministern.

Antalet patienter som var inlagda på danska sjukhus för covid-19 uppgick under torsdagen till 127 personer. Totalt har 2 573 coronasmittade personer dött i Danmark.

Från och med 10 september slopar Danmark alla sina coronarestriktioner. Här är några av de restriktioner som i nuläget råder i landet:

Coronapass: Ska kunna visas upp vid inomhusservering på exempelvis barer och restauranger samt vid kulturarrangemang med fler än 500 i publiken. Gäller även vid inomhusbesök i badhallar och lekland. Coronapass ska även visas upp vid exempelvis frisörbesök. Vid utomhusarrangemang, exempelvis fotbollsmatcher, där publiken primärt sitter ner gäller kravet om passet vid 2 000 eller fler åskådare. Även vid gymbesök krävs passet, men det kollas endast via stickprovskontroller.

Församlingsförbud: Max 500 personer får samlas – både inom- och utomhus.

Öppettider: Barer måste stänga klockan 02. Butiker får inte sälja alkohol efter den tidpunkten.

Krav på munskydd: Kravet på munskydd i kollektivtrafiken har redan tagits bort, men det gäller fortfarande på flygplatser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.