Annonserna kommer bland annat att synas i Turkiet, dit många flyktingar kommer för att sedan söka sig vidare in i Europa. Foto: TT

Danmark ska annonsera utomlands – för att avskräcka asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Efter bara knappt en månad vid makten kommer nu den nya danska regeringen med ett kraftfullt besked i asylfrågan. Nu ska landet annonseras i utländsk press – med det uttalade syftet att drastiskt minska antalet asylsökande i Danmark, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Regeringspartiet Venstre vill avskräcka flyktingar från att söka asyl i Danmark genom att använda sig av tidningsannonser i andra länder, bland annat i Turkiet, dit många flyktingar kommer när de åker till Europa. Det rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Partiets talesperson i integrations- och invandringspolitiska frågor, Marcus Knuth, säger till Ekot att det handlar om att skicka en kraftfull signal till främst människosmugglare.

Under förra året fördubblades antalet asylsökande i Danmark, men landet tar fortfarande bara emot mindre än en femtedel av så många som Sverige.

”Klarar inte stora pressen”

– Vi önskar att drastiskt minska antalet, för vi menar att det danska samhället inte klarar den här stora pressen, säger Marcus Knuth till Ekot.

Ännu finns ingen exakt plan för hur mycket kampanjen ska kosta eller hur det kommer att se ut. Trots viss intern kritik inom Venstre är regeringen nu på väg att driva igenom saken.

– Vi vill inte leverera en skrämselkampanj, men en upplysningskampanj, säger Knuth till Ekot.

Får kritik

Annonserna får kritik från flera stora företag. Grundfos – en av världens största producenter av pumpar – säger till Jyllandsposten att annonserna kommer att göra det svårare för dem att rekrytera, uppger TT.

– Det här gör oss inte rikare, snarare fattigare, säger Kim Nøhr Skibsted, kommunikationschef på Grundfos, till TT.

Även den amerikanska teknikjätten Microsoft är kritisk och befarar att kampanjen skulle försvåra dess möjligheter att få kvalificerad arbetskraft till Danmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.