Foto: Bernard Mikulic/SVT

Danmarks paradgata förfaller – nu ska Strøget lyftas

Uppdaterad
Publicerad

Ströget i Köpenhamn har börjat tappa sin forna glans. Spyor och skräp har fått flera butiker att slå igen. Men nu ska det bli ändring.

Redan 1962 öppnade gågatan, som var en sammanslagning av fem gator. Då var den med sina 1,1 kilometer den längsta i världen. Ströget blev snabbt ett flaggskepp för hela Danmark och var förebild för utvecklingen av gågator i många länder. Den är fortfarande en turistattraktion, men delvis håller den nu på att förfalla. Det gäller särskilt den sista biten närmast Rådhusplatsen.

– Man ska ju lägga skräpet i papperskorgarna. Men det är många som inte gör det. Jag tycker det är svineri, säger Peder Grønholt från Hornbæk, på tillfälligt besök i Köpenhamn.

– Nu kommer vi som turister, och vi tycker inte det är samma ”hygge” längre. Det är helt enkelt för smutsigt, säger Heidi Wirtsma från Ålborg.

Se hela inslaget om Ströget här

Foto: Bernard Mikulic/SVT

Flyttar efter 50 år

Den gamla rökpipeaffären ”The Danish Pipe Shop” har legat vid ströget i mer än 50 år. Men innehavaren Nikolaj Jensen är störd av smutsen, och har nu flyttat butiken några hundra meter bort.

– Det ligger ofta folk och sover på gatan där, det är spyor, skräp, dålig moral och ficktjuvar, säger han. 

Och han är inte ensam om att lämna Ströget. Flera butiker är tomma längs sträckan mellan Gammeltorv och Rådhusplatsen. Men det här har inte gått politikerna förbi. Nu ska det bli ändring.

– Det kommer att bli en förändring, i varje fall när det gäller rengöringen, säger Carl Christian Ebbesen (DF), kultur- och fritidsborgmästare.

Överväger alternativen

Inget beslut har tagits än, men en utredning med tre olika alternativ har gjorts. Enligt det billigaste förslaget ska städningen och renhållningen förbättras och inte mycket mer. Det dyraste innebär ny beläggning, renoveringar och ombyggnad.

Vad det blir vet vi först om några månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.