Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Sophie Hæstorp Andersen (S) kommer skärpta gränskontroller att göra det svårare för arbetslösa i Skåne att få arbete i Danmark. Foto: Ida Roos/Johan Nilsson/TT

Dansk kritik mot hårdare gränskontroller mellan Sverige och Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska regeringens förslag om att kunna återinföra hårdare gränskontroller kan bli förödande för den svensk-danska arbetsmarknaden. Det menar Köpenhamns överborgmästare Sophie Hæstorp Andersen (S).

I Tidöavtalet öppnas möjligheten upp för att i framtiden kunna återinföra hårdare gränskontroller mellan Sverige och Danmark vid behov, något som tidigare fått stark kritik av regionrådet Carl-Johan Sonesson (M).

Nu får skrivningen även kritik från danskt håll. Enligt Köpenhamns överborgmästare Sophie Hæstorp Andersen (S) kommer skärpta gränskontroller att slå hårt mot den svensk-danska arbetsmarknaden som håller på att byggas upp igen efter pandemin.

– Det betyder att de arbetslösa i Skåne kommer ha ännu svårare att få arbete i Danmark och danska verksamheter kommer att ha svårt att få arbetskraft. Just nu saknar vi arbetskraft i hela Köpenhamnsområdet, säger Sophie Hæstorp Andersen, som även är ordförande i samarbetsorganisationen Greater Copenhagen.

”Finns bättre sätt”

Enligt migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) handlar skrivningen om att säkerställa att man har kontroll över den gränsöverskridande brottsligheten.

– Det förstår jag absolut, men det finns andra och bättre sätt att göra det på än att införa id- och gränskontroller som man gjorde under 2016 och pandemin, säger Sophie Hæstorp Andersen.

Så här tycker pendlarna om gränskontrollerna:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miriana Quattromani, Anders Svensson och Amar Zehir har alla starka åsikter kring ett eventuellt återinförande av hårdare gränskontroller mellan Sverige och Danmark. Foto: Otto Johansson/SVT

Så står det i Tidöavtavtalet

Sidan 31 i Tidöavtalet under rubriken Inre gränskontroller:

”Föreslå författningsändringar som innebär att regeringen ska ha möjlighet att återinföra identitetskontroller vid transporter som utförs med buss, tåg eller passagerarfartyg till Sverige från annan stat.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.