Danska utlännings- och integrationsministern Inger Støjberg vill inte se ett stopp för gränskontrollerna. Foto: TT

Dansk minister vill inte släppa gränskontrollen

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen står fast vid att det inte blir någon förlängning av de gränskontroller som bland annat Sverige och Danmark infört. Men den danska utlännings- och integrationsministern Inger Støjberg, från liberala Venstre, har en annan åsikt.

Enligt nyhetsbyrån Direkt kommer EU-kommissionen inte att acceptera en förlängning av Sveriges gränskontroller mot Danmark eller andra inre kontroller i EU.

– Det kommer inte att bli någon förlängning. Gränskontrollerna går mot sitt slut om två månader. Förhållandena för att godkänna dem finns inte längre, säger Dimitris Avramopoulos under onsdagen.

LÄS MER: EU: Sveriges gränskontroller måste upphöra i november

Beslutet innebär att Sveriges, Danmarks, Tysklands, Österrikes och Norges undantag från den fria rörligheten inom Schengenområdet löper ut den 12 november.

Gränskontrollen infördes den 4 januari i fjol.

Men den danska utlännings- och integrationsministern Inger Støjberg motsätter sig ett stopp och menar att kontrollen vid den tyska gränsen måste fortsätta:

”Det är den danska regeringen och inte EU-kommissionen som avgör om gränskontrollen ska fortsätta”, skriver Inger Støjberg på Faceboook.

Hon anser att det finns ett fortsatt behov av gränskontroll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gränskontroller

Mer i ämnet