Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) ger inte mycket för den danska oron. Foto: TT

Dansk oro över Malmövåld

Uppdaterad
Publicerad

Danska politiker är oroade över brottsutvecklingen i Malmö. Risken för spridning till Köpenhamn bedöms dock som liten av dansk polis.

– Det är en oroande utveckling vi har sett i Malmö på senare tid. Jag förstår att man är bekymrad över om den utvecklingen kan spridas till vårt land, sade justitieminister Søren Pape Poulsen (Konservative) under ett samråd på Christiansborg i dag, där de grova våldsdåden i Malmö stod på agendan.

”Mycket uppmärksam”

Han konstaterade samtidigt att dansk polis är mycket uppmärksam på utvecklingen och hittills inte sett tecken på att kriminaliteten i Malmö har förgreningar till Köpenhamn.

Även Socialdemokraternas talesperson i rättsfrågor, Trine Bramsen, ser utvecklingen som ”djupt oroande”, men säger sig vara lättad över att dansk polis har tät kontakt med svenska myndigheter.

Peter Kofod Polusen, talesperson för Dansk Folkeparti, kopplar det han kallar en ”explosion av kriminalitet” till svensk invandringspolitik.

– Det är otroligt tragiskt att vi 2017 har ett samråd om vad som händer i ett land som vi annars har upplevt som tryggt. Det är otroligt tankeväckande, säger han.

Torben Granat Svarrer är chef vid avdelningen för grov kriminalitet i Köpenhamn. Han säger till SVT Nyheter Skåne att de har en bra dialog och samarbete med Polisen i Malmö.

– För tillfället ser det ut att vara en lokal konflikt som pågår i Malmö. Vi har ingen anledning att tro just nu att den konflikten ska flytta sig till Köpenhamn, säger han till SVT Nyheter Skåne.

– Men det är ingen hemlighet att det finns bekantskaper tvärs över gränserna, så några av de som är i konflikt i Malmö har såklart även en bekantskapskrets i Köpenhamn, därmed kan jag inte helt avvisa att en konflikt aldrig nånsin skulle kunna förflytta sig, tillägger Granat Svarrer.

”Samarbete är lösningen”

Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) ger dock inte mycket för den danska oron.

– Vi vet att smugglingen av vapen, narkotika, illegal sprit och annan kriminalitet är massiv via Danmark till Skåne och vidare in till resten av Sverige, skriver hon på sin facebooksida.

– Vi vet att flera organiserade gäng ”rocker og bandekriminaliteten” kommit till Sverige från Danmark.

Hon tycker att länderna ska sluta att skylla på varandra.

– Lösningen är inte mer tjafs. Lösningen är mer samarbete och erfarenhetsutbyte, mellan regeringarna och mellan myndigheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.