En uppblåsbar plastflamingo i tyska Rerik, på behörigt avstånd från danska sjöräddningen som tycks ha fått nog av flytande plastdjur. Arkivbild. Foto: Jens Buettner/DPA/AP/TT

Dansk sjöräddning har fått nog av förrymda flytleksaker

Uppdaterad
Publicerad

En fritt drivande upplåsbar flamingo må låta harmlös – men kan kosta tiotusentals kronor om sjöräddningen misstar den för en människa i sjönöd. Därför uppmuntrar nu danska sjöräddningen badande att hålla bättre koll på sina djurformade vattenleksaker. 

Strålande sol och temperaturer på upp till 30 grader har under den senaste veckan lockat många till Danmarks stränder. Och många av badgästerna har tagit med sig upplåsbara vattenleksaker i djurform, föreställande allt från krokodiler och flamingor till ankor och enhörningar.

Men om plastdjuren driver ut till havs, något som tycks hända bekymmerslösa badgäster med jämna mellanrum, så misstas de alltför ofta för att vara en människa i nöd.

Dyrt för sjöräddningen

Under de senaste dagarna har leksaker på flykt i vågorna resulterat i inte mindre än sex olika kostsamma insatser med räddningshelikopter.

Landets sjöräddning uppmanar nu danska badgäster att hålla bättre uppsikt över sina uppblåsbara djur samt att meddela myndigheter om de drivit till havs.

– Vår samling av djurformade vattenleksaker är förmodligen Danmarks största och den dyraste i sitt slag. Varje plastdjur är ett kvitto på att en insats med helikopter gjorts och därmed tagit i anspråk en del av räddningskapaciteten, säger Klaus Thing Rasmussen på sjöräddningen.

Måste vara redo när det gäller

Även den svenska sjöräddningen bekräftar problematiken med badleksaker som blåser iväg och som leder till onödiga räddningsinsatser.

– Risken finns att en sjöräddningsinsats dras igång i onödan och tar resurser från verkliga nödsituationer. Det är bra att förankra badleksakerna när de inte används samt märka dem med ägaruppgifter, säger Fredrik Nordanslätt, kommunikationschef vid Sjöfartsverket.

Det är framför allt vid frånlandsvind som badande bör vara extra uppmärksamma.

– Om någon person sitter på badleksaken och är i nöd ska man larma 112 direkt och se till att aldrig tappa ögonkontakten med personen, säger Fredrik Nordanslätt.

Så gör du om flytleksaker blåser iväg

Om det inte finns någon person på badleksaken ska man meddela Sjö- och flygräddningscentralen på mejl: jrcc@sjofartsverket.se eller på telefon: 0771-40 90 00 så snart som möjligt, för att undvika att någon tror att det hänt en olycka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.