Johan Wessman, vd för Öresundsinstitutet, och Skånetrafikens Mikael Espling. Foto: SVT/TT

Dansk strejk hotar tågtrafiken över Öresundsbron

Uppdaterad
Publicerad

En storkonflikt mellan danska offentliganställda och arbetsgivare kan i början av april komma att påverka 440 000 personer på andra sidan sundet. För svensk del kan följderna bli inställd tågtrafik över Öresundsbron.

Den eventuella strejken och lockouten är i det stora hela danska angelägenheter. Men de kan komma att få stora konsekvenser för de tusentals skåningar som daligen tågpendlar till och från Danmark. Det danska Banedanmark har meddelat att deras bemanning i fall av strejk skulle bli alltför gles och utspridd för att verksamheten skulle kunna fungera och tågtrafiken skulle därmed behöva ställas in, så även den över Öresundsbron.

– Om vi tyckte att det var jobbigt med id-kontrollerna på Kastrup som avvecklades förra året så blir det här ännu tuffare. För plötsligt går tågen inte alls, säger Johan Wessman, vd för Öresundsinstitutet, det dansk-svenska kunskapscentret som rapporterar om regionen.

Buss kan ersätta

Skånetrafiken övervakar ständigt utvecklingen i Danmark för att i möjligaste mån kunna få trafiken över sundet att fungera. Vid en eventuell strejk eller lockout ser man över möjligheterna att ersätta tågtrafiken med bussar. Bilden över hur en sådan lösning skulle kunna se ut eller ens fungera är ännu inte helt klar enligt Mikael Espling som är affärschef över Öresundstågen på Skånetrafiken. Han menar att det måste utredas ifall ersättningsbussarna hade varit en godkänd lösning för de danska parterna. Ifall det skulle gå att tillfälligt ersätta tågen med bussar kvartstår problemet att hitta fordon och personal att föra de tusentals pendlarna över sundet.

– Det kommer nog vara svårt att uppnå de resandeströmmar som det är normala fall men vi får utreda och se hur mycket kapacitet som finns, säger Mikael Espling.

Del av utspel

Johan Wessman menar att de tuffa tongångarna och hoten om strejk och lockout i Danmark är en del i förhandlingsutspel mellan de båda parterna.

– Med så stora insatser är det många som förväntar sig att det ska lösas innan konflikten bryter ut, säger Johan Wessman.

Den danska konflikten grundar sig i ett missnöje med lönerna inom såväl kommun som region och stat. De båda parterna i konflikten har inte kommit överens och den 4 april hotar de berörda danska fackförbunden att ta ut personal i strejk. Arbetsgivarna har å sin sida svarat med att varsla om lockout som den 10 april skulle kunna påverka 440 000 personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer