Danska drottningen i het invandrardebatt

Uppdaterad
Publicerad

Drottning Margrethe har gång på gång uppmanat danskar att ta väl hand om landets invandrare.

Hon har inte ändrat sig – men budskapet nyanseras när regenten ger sig in i en glödande invandringdebatt.

Drottning Margrethe brukar inte lägga sig i dansk politik. Men i en intervju med Berlingske säger drottningen att invandrare och flyktingar som kommer till Danmark behöver anpassa sig till landets samhällsmodell.

Intervjun tar utgångspunkt i terrordåden som lamslog Köpenhamn i februari. Regenten betonar vikten av att värna om de värden som Danmark vilar på, till exempel yttrandefriheten. Drottning Margrethe berättar att hon märkt hur enstaka grupper med utländsk bakgrund vänder ryggen till det danska samhället. Och det är den utvecklingen som fått drottningen att nyansera sina tidigare uttalanden om invandrare – hon har i flera traditionella nyårstal uppmanat befolkningen att varmt välkomna människor som kommer till Danmark. Många danskar minns särskilt talet från 1984 när drottning Margrethe anklagade vissa danskar för att möta invandrare alltför kyligt och med ”små dumsmarte bemærkninger”.

Förväntningar

– Ja, vi ska ta emot, men vi ska också berätta vad vi förväntar oss. För det är vårt samhälle som de kommer till. Vi ska ge plats till dem, men de ska förstå vart i världen de har kommit. En plats är inte likadan på andra sidan jordklotet, säger drottningen till Berlingske.

Hon lyfter fram vikten av att anpassa sig till det danska samhället. Att följa danska spelregler.

-De kan inte förvänta sig att deras gamlas samhällsmodell kan överföras här i landet, säger drottningen och förklarar att det samtidigt är viktigt att till exempel muslimer har rätt att besöka en moské när de vill.

Gradvist skärpt ton

Drottningen har gradvist skärpt tonen i diskussionen om invandring, enligt Lars Hovbakke Sørensen, hovexpert och extern lektor vid Köpenhamns universitet. Uttalandet i Berlingske snuddar gränsen för vad en drottning bör säga och tycka offentligt, enligt Hovbakke Sørensen. Men hon anses inte kliva över den.

-Hon påpekar några väsentliga samhällsmässiga problem som också diskuteras politiskt. Men hon tar inte ställning till hur man ska lösa problemen. Hon tar inte heller ställning på ett sätt så att man kan lägga en bestämd politisk linje över uttalandet, säger han till Berlingske.

Fakta: Drottning Margrethe II

Margrethe II efterträdde sin far Fredrik IX 1972. Hon var äldst i syskonskaran, som bara bestod av flickor, vilket innebar att lagen om tronföljd i Danmark fick ändras.

Margrethes mor, drottning Ingrid, var faster till kung Carl XVI Gustaf. Margrethe är därmed kusin med den svenske kungen. Förhållandet mellan dem har alltid varit gott.

Den drottning Margrethe av Danmark som hade ordningsnummer I levde på 1300-talet, under Kalmarunionens tid och var därför också drottning över Sverige. Hon var dotter till Valdemar Atterdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.