Demonstranter iförda burka i Köpenhamn inför den planerade demonstrationen mot en ny lag som gör det förbjudet att bära det heltäckande plagget på offentlig plats. Foto: Mads Claus Rasmussen/AP/TT

Danskar demonstrerade mot burkaförbud

Uppdaterad
Publicerad

På fredagskvällen samlades danska medborgare i Köpenhamn och Århus för att protestera mot förbudet mot att bära ansiktstäckande slöjor och huvudbonader.

- Det har varit en fredlig demonstration i Köpenhamn. Vi har räknat det till 1300 demonstranter, säger Jesper Bangsgaard, vice polisinspektör vid Köpenhamnspolisen till SVT Nyheter Skåne.

Den som bryter mot lagen riskerar böter på 1 000 danska kronor, men upprepas överträdelsen höjs beloppet upp till 10 000 kronor den fjärde gången och därefter. Polisen meddelade inför demonstrationerna att de inte tänkte ingripa och bötfälla de som döljer ansiktet eftersom det sker i samband med en åsiktsyttring, rapporterade Danmarks Radio.

- Vid demonstrationen idag har man fått lov att täcka sig. Det är tillåtet att gå till och från demonstrationen men inte gå i stan, säger Jesper Bangsgaard.

Upp till varje polis att avgöra

Polisen har fått instruktioner om hur förbudet ska hanteras. Det är sedan upp till varje polis att avgöra om ansiktet syns för lite.

– Det är upp till varje polis att avgöra om maskeringen är så kraftig att man inte kan känna igen personen. Sedan kommer det att finnas vissa undantag, som att gå på begravning och som demonstrationen idag, säger Jesper Bangsgaard.

Saknas direktiv

Det danska polisförbundets ordförande Claus Oxfeldt säger till TT att han skulle velat se utförligare direktiv för hur lagen ska upprätthållas. Han är till exempel osäker på om även asiatiska turister som bär skyddsmasker mot luftföroreningar ska omfattas av förbudet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer