Här lyfter ”Nexø II” mot himlen Foto: Copenhagen Suborbitals

Här skjuter danska rymdamatörer upp hemmabygd raket

Uppdaterad
Publicerad

Efter två års försening sköts den danska rymdraketen ”Nexø II” upp från en flotte strax utanför Bornholm imorse.

Det är det danska amatör-rymdfartssällskap Copenhagen Suborbitals som klockan 09.36 imorse sköt upp sin experimentraket ”Nexø II”. Meningen var att den skulle skjutits upp för ett år sedan, men tekniken krånglade då. Raketen är nästan sju meter lång och väger 300 kilo. För någon vecka sedan fick sällskapet ett nej från de svenska luftfartsmyndigheterna för en uppskjutning, men nu blev det av.

– Vi har nu skickat upp vår Nexø II raket från vattnet cirka 30 km öst om Bornholm. Strax efter klockan nio på morgonen fick vi ”Go” från de svenska luftfarsmyndigheterna. Raketen kom upp 6,5 km och landade sedan med fallskärm i Östersjön, berättar Mads Wilson på Copenhagen Suborbitals på en raspig ledning från följebåten.

Efter 6,5 kilometer åker raketen ner mot havet igen Foto: Copenhagen Suborbitals

”Nexø II” är en efterföljare till ”Nexø I” som avfyrades i juli 2016. Copenhagen Suborbitals kommer i framtiden att sända upp fler och större raketer.

– Målsättningen är att vi som första amatör-rymdfartssällskap ska kunna sända ut en människa i rymden om några år, säger Mads Wilson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.