Foto: DR

Polisen förbjuder parti att demonstrera

Publicerad

Danska polisen har förbjudit det politiska partiet Stram Kurs att demonstrera i de områden där det införts så kallade skärpta straffzoner i Köpenhamn. Det var ett möte med partiet där Koranen kastades på marken som startade kravallerna på Nörrebro.

23 personer greps i samband med oroligheterna på Nörrebro. Bilar sattes i brand, stenar kastades och polisen satte in tårgas mot de som protesterade mot Stram Kurs.

Risk för brott

Nu vill partiet demonstrera på Blådgårds Palds igen under tisdagen, men polisen säger nej. Istället har man meddelat att partiet inte får ha möte vare sig där eller i någon av de fyra områden där det införts skärpta straffzoner. Förbudet gäller till kl 12 på onsdagen. Anledningen är att polisen säger att en demonstration utgör en fara för den offentliga ordningen.

– Vi anser att det skulle medföra en risk för ytterligare kriminalitet i form av bränder, vandalisering och våld mot polisen, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Polisen säger också att man givetvis tar hänsyn till den grundlagstryggade yttrandefriheten och att man därför i dialog med Stram Kurs ska överväga alternativa platser och tidpunkter för demonstrationen.

Misstänkta föremål

Samtidigt meddelade dansk polis att man tagit hand om ett ”granatliknande föremål” just på Blågårds Plads. Allmänheten ombads inledningsvis att hålla sig därifrån. Men nu är föremålet bortforslat för undersökning och avspärrningarna är hävda.

Senare under eftermiddagen spärrades även Assistens Kirkegard av. Det är en kyrkogård några hundra meter från Blågårds Plads. Enligt polisens twitter är ärendet kopplat till det föregående på Blågårds Plads.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer