Polisen är på plats utmed E65 mellan Ystad och Malmö med anledning av den senaste tidens stenkastning. (Arkivbild.) Foto: Johan Nilsson/TT

Danskar räds E65:an efter stenkastning

Uppdaterad
Publicerad

Antalet danska bilar som blivit utsatta på skånska vägar sedan april uppgår nu till 75 stycken. Flera danskar har valt alternativa vägar för att undvika E65:an där majoriteten av stenkastningen ägt rum.

Precis innan midsommar hade trafiken av danskar minskat betydligt på på E65:an.

– Många har blivit så rädda att de inte vågar köra där och färjerutten mellan Köge och Bornholm blir fullbokad. Vissa har valt att köra kustvägen i stället, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson polisområde södra Skåne.

Stenkastningen ska enligt flera vittnen kommit från sidan och de danska trafikanter som rör sig på E65:an uppmanas att sakta farten och vara uppmärksamma. Vissa trafikanter har valt att förekomma olyckan på eget sätt.

Kört med cykelhjälmar

– Det finns danskar som har kört med cykelhjälmar och visir, säger Ewa-Gun Westford.

Fredagen innan midsommar blev polisen varse om stenkastningen och har sedan dess hårdbevakat de utsatta vägarna. Med polisens närvaro att stenkastningen upphört. Även efteranmälningarna har sinat.

Tacksamma mot polisen

– Vi har inga anmälningar som har kommit in i efterhand efter midsommarafton, så vi tror att vi är i botten nu, säger Ewa-Gun Westford.

Med polisen närvaro har fler och fler danskar trafikanter valt att färdas på E65:an igen.

– De tutar och vinkar och är tacksamma.

Se hur polisen satt in drönare mot stenkastningen mot danska bilar:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.